In het ledenblad ‘Onbegrensd’ van de maanden april, mei, juni 2021 verscheen mijn artikel over ‘psychose‘. Psychose bespreekbaar maken was het opzet. En wat is er handiger dan er iemand bij te halen die het zelf heeft doorleeft.

Je kan het artikel hier lezen.

Bij een interview ben ik ondertussen wat sceptisch geworden. De interviewer dient zich aan strikte voorwaarden te houden wanneer het gaat over inhoud, zinnen, woorden, lettertekens. In vele gevallen word je, na het gesprek, als geïnterviewde niet geraadpleegd om de inhoud mee vorm te geven. Er rest alleen nog, hopen dat je de juiste dingen hebt gezegd en dat die optimaal zijn binnengekomen bij uw gesprekspartner. Deze situatie maakt dat er, bij de beste interviewers, misinterpretaties ontstaan. Als dan ook de eindredacteur, die gebonden is aan beperkte ruimte in zijn krant/tijdschrift, hier en daar wat schrapt, dan word ik zenuwachtig.

Een zin die wegvalt, verhindert immers het nuanceren.

Een voorbeeld dat geschrapt wordt is nefast voor de helderheid. Verder maak je thema’s bespreekbaar aan de hand van de juiste taal. Wanneer het over psychose gaat, heb je bovendien alle subtiliteiten nodig die er zijn, moet je beroep kunnen doen op iemands verbeeldingskracht en heeft toonhoogte en stemtembre meestal een verduidelijkend effect.

Hoe groot is de kans dat er staat wat ik wilde vertellen?

In dit geval had ik er alle vertrouwen in. De samenwerking met Jean-Pierre Roos, medewerker van de LVPH (Liberale Vereniging van Personen met een Handicap vzw) verliep dan ook vlekkeloos.

Bedankt Jean-Pierre voor het mooie artikel.