Als vrijwilliger maak ik deel uit van de Hersteldenktank van het psychiatrische ziekenhuis Stuivenberg Antwerpen. Maandelijks komen we bij elkaar en denken na over herstelgerichte hulpverlening. Deze denktank is er ééntje van het eerste uur en er worden al jaren non-stop initiatieven genomen om het personeel van de volwassenen psychiatrie de herstelvisie bij te brengen.  Zo zijn de hersteldagen een event geworden waarnaar het personeel jaarlijks uitkijkt. Helaas schuift corona de hersteldagen opnieuw op naar een latere datum.

Radiolalalive om verbinding te faciliteren

Om het personeel tegemoet te komen bedacht de denktank een luchtig, amusant project en trakteerde ze alle collega’s en patiënten van Stuivenberg op een dagje Radio. Het project krijgt snel vorm door enthousiaste medewerkers en er wordt besloten om in de ether te gaan op woensdag 9 februari tussen 10 en 15.00 u.

Hartelijke voorbereiding

Wederik De Backer, professioneel radiomaker wordt erbij gehaald en hij organiseert een mini-opleiding om de amateur presentatoren de knepen van het vak te leren. Die namiddag worden er om te beginnen jingles ingesproken die Radiolala tussendoor zullen opvrolijken. De manier waarop we in alle toonaarden Radiolalalive moesten uitspreken was ideaal om de sfeer erin te krijgen en verbinding te maken tussen mensen die elkaar nauwelijks kennen. Onze verbeelding komt op gang en de zenuwen maken plaats voor lachsalvo’s. Spontaan vormen we 3 duo’s van telkens 2 vrouwelijke presentatoren en gaan we de uitdaging aan.

Radio voor iedereen

In de orangerie van de mooie Stuivenberg-tuin, worden een aantal zeteltjes klaargezet waarin iedereen kan plaatsnemen. Nog even sleutelen aan alle knopjes zodat we op dezelfde frequentie zitten en klokslag 10.00 gaan we van start. Via een vooraf-aangekondigde link en paswoord kan iedereen online volgen en luisteren. De eerste minuten gaat het mis. De luisteraars horen alleen geroezemoes en wij maar ons best doen. Onverstoorbaar zoekt Wederick uit waar het schoentje wringt en algauw zijn we dan toch in de lucht.

Er worden non-stop plaatjes aangevraagd voor en door de collega’s van Stuivenberg. Ook de patiënten maken een groot deel uit van de gasten die afwisselend plaatsnemen in de zeteltjes. Eéntje zingt door de micro haar hele lied mee, alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Aanstekelijk. Alle muziekstijlen komen aan bod, evenzoveel smaken als er mensen zijn; heerlijk divers en multicultureel.

Een feestelijk gebeuren op een gewone weekdag

Wederick leerde ons ook kort mensen interviewen. Met de www – vragen redden we ons: Wie ben je? Wat brengt je hier? Wat betekent jouw organisatie? Waar vinden we die? Waarom… Zo kwamen de luisteraars iets te weten over de Herstelacademie, de Thomas More Hogeschool en mocht ik aan het einde van mijn blok het online-informatie-platform PsychoseNet nog eens onder de aandacht brengen.

Ondertussen is er heel wat bedrijvigheid op de binnenplaats rond de oranjerie. De gratis smoutebollen en soep die men kan verkrijgen bij de aanpalende pergola zitten daar ook voor iets tussen. Als klap op de vuurpijl wordt iedereen rond de middag uitgenodigd om mee de beentjes te schudden en zich aan de Jerusalema Challenge te wagen, een dansje dat tijdens corona viraal ging.

Muziek verbindt, verbinding herstelt

Een initiatief door en voor mensen van Stuivenberg. Iedereen maakt deel uit van de club, er is geen onderscheid tussen personeel, patiënt, ervaringswerker en vrijwilliger. Kortom, muziek verbindt en verbinding herstelt. Proficiat Stuivenberg!