De week van de geestelijke gezondheid ligt weeral achter ons. Tien dagen om precies te zijn, tien dagen waarin er heel wat op je afkomt. Het lijkt wel of iedereen dezer dagen bezig is met ‘mentaal welzijn’. De acties, engagementen, voorstellingen, programma’s, boeken, artikels, interviews, uitnodigingen en getuigenissen druipen van het scherm . Via social media, radio, podcasts, tv (die bestaat ook nog), magazines, … lezen we en luisteren we mee naar mensen hun verhaal, naar hulpverleners hun bijdrage en naar wetenschappelijke expertise allerhande. De ideeën voor die nieuwe GGZ (geestelijke gezondheidszorg) stapelen zich op. Ik ben snel overprikkeld, maar hiervan word ik blij.

Alvast ook een warme week

Als webredacteur van PsychoseNet België, maar ook als individu trek ik mee aan de kar. Ik zet mijn projectjes even op een rij om ze op een later tijdstip terug te lezen en/of te beluisteren. Maar eerst wil ik aangeven dat er echt bijzonder veel samenhorigheid onder de mensen leeft. Hoewel veel organisaties tekort schieten in hun aanbod of de manier waarop er hulp wordt verleend, mogen we niet vergeten dat hulpverlenen binnen een ingesnoerd kader van een grote organisatie soms onmogelijk wordt.

Precies daarom moeten we druk blijven uitoefenen, van onderuit

Vanuit de patiëntenorganisaties, zelfhulpgroepen, ervaringsdeskundige/ervaringswerkers maar ook vanuit het beleid van die organisaties moeten we iedereen wakker schudden om de maatschappelijke investering die nodig is te halen. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een land ongeveer 10% van zijn BNP zou moeten investeren in gezondheidszorg, en 10% daarvan in geestelijke gezondheidszorg. Voor de somatische zorg halen we dat, maar voor de GGZ zijn we er nog lang niet.

Dus laat die stroom aan hartverwarmende initiatieven maar doorlopen!

Ik kom alvast naar buiten met mijn verhaal en zal dat blijven doen, zolang mensen me aangeven dat het helpt, dat ze zich gesterkt voelen, dat ze zich niet alleen voelen, dat mijn verhaal hen hoop en perspectief geeft. Ik zal die boodschap uitdragen waarnaar ik zelf heb verlangd in mijn herstel, die boodschap die mijn broer destijds nooit heeft bereikt.

  • interview in ‘Goed gevoel’ en in ‘Het Laatste Nieuws’ voor de reeks ‘Storm in mijn hoofd’

Storm in mijn hoofd – HLN – Leen Verhaert & Stijn Vanheule

  • 10 minuten podcast ingesproken samen met de mensen van ZNA en bewerkt door radiomaker Wederik De Bakker
  • plaats genomen op de ‘vraag-maar-raak bank’ in de stad Antwerpen om de psychiatrie bij de mensen te brengen

Hele fijne mensen ontmoet. En eerlijk, ik zie het verschil niet tussen iemand die tijdelijk psychisch struggelt en iemand die dan zogezegd normaal is. Jij wel?

Leen