14 deelnemers mochten Joost en ik ontvangen in onze workshop “van psychose naar herstel”. Het Thomas More lokaal werd in gereedheid gebracht: de stoelen zetten we in een cirkel en zelf namen we plaats tussen de participanten. Het boekje ‘zintuig verzint’ was de rode draad doorheen onze uiteenzetting en onze powerpoint zorgde voor structuur.

Een stukje voorlezen uit ‘zintuig verzint’ werd aangevuld door Joost zijn relaas. Beiden hebben we een heel verschillend verhaal, beiden ervaarden we een psychose op een andere manier en toch blijken er heel wat raakvlakken te zijn.

We projecteerden een stelling, waarmee we aan de slag gingen.

Vanuit verschillende invalshoeken werd de stelling onder de loep genomen. Interactie kwam snel opgang. We waren een bonte mengeling van cliënten, familie, studenten, stagiaires en hulpverleners; dit kwam onze dialoog alleen maar ten goede. We leerden van elkaar en kwamen tot inzichten waarvan we samen onder de indruk waren. Zo zetten we alvast volgende stellingen naar onze hand:

  • zintuigen kunnen verzinnen
  • een diagnose werkt ‘herstel-belemmerend’

Na een kopje koffie, gingen we opzoek naar herstel. Wat is dat? Hoe doen we dit? Wie precies kan helpen? En wat helpt ons écht vooruit? De stelling ‘herstellen doe je zelf’ hebben we samen omgebouwd naar ‘ herstellen doe je zelf, met hulp van anderen’. En onze laatste stelling gaf ons de kans om te kijken naar ons eigen kunnen.

  • herstellen doe je zelf
  • mensen met een psychose-gevoeligheid tonen een bijzondere vorm van creativiteit

De tijdsspanne was iets te kort om te bespreken, hoe we naar buiten kunnen komen als cliënt, met een psychose. Hoe we een evenwicht kunnen vinden tussen ‘je kwetsbaar opstellen’, ‘jezelf beschermen’ en vooral ‘overtuigd zijn van je eigen ‘oké’. Dit wordt vast en zeker een item dat we opnemen in onze nieuwe workshop 8/10/2019 aan de herstelacademie Antwerpen.

Bedankt lieve deelnemers, ook wij leerden weer bij.

Joost en Leen