En dan krijg ik plots in mijn mailbox, mooie woorden van een lezer, over mijn boek ‘Zintuig verzint’.

Ludwina Van Bouwel verbonden aan de KU Leuven, heeft er een lange loopbaan opzitten als psychiater-psychotherapeut met vakgebied ‘psychose bij jongvolwassenen’. Haar jarenlange ervaring en inzichten in psychose maken deze korte recensie, voor mij, extra speciaal. Een hart onder de riem dat ‘mijn openheid’ rond, wat-ik-alweer-bijna-vijf-jaar-geleden-meemaakte, er toe doet. Een bevestiging van mijn missie, mijn missie waarbij ik een boodschap van hoop tracht te verspreiden.

Er is leven nà en mèt psychose.

Mevrouw Van Bouwel schrijft:

“Leen, dank voor je mooie boek. Gisterenavond heb ik het in één ruk uitgelezen.”

“Het is sterk hoe je in dialoog gaat met ‘Psychose‘, die je eerst als welkome gast ontvangen hebt maar daarna als je vijand hebt bestreden. Voor mij is het zeer verrijkend je verhaal van binnenuit te mogen horen om iets meer te begrijpen van het enigma van de psychose. De notendop waarmee je opent, drukt kernachtig uit waarover het gaat. De veranderde zintuiglijke ervaringen, de kleuren, het water, het belang van de douche en het reinigen; gebeurtenissen krijgen een eigen betekenis, alleen voor jou bedoeld. Dit alles wordt zo raak beschreven met een grote poëtische kracht; je bent een woordkunstenaar. In het eerste deel las ik door de woorden heen de gedrevenheid en tussendoor het eerder stil worden, het wit, de eenzaamheid… .

Het maakt me verdrietig ook in jouw verhaal te moeten vast stellen dat er vele momenten waren waarop je in je pijn en onmacht geen gepaste hulp in het ziekenhuis vond. Gelukkig wel bij je familie en na een zekere tijd toch bij psychiater 3 en zijn team. ‘Treatment is going to meet the moment of hope’, hoorde ik vandaag iemand op een studiedag zeggen, naar Winnicott.

Deze hoop straal jij uit in je boek.

Ook de vormgeving van het boekje is prachtig, wat het geheel een artistieke waarde geeft. Proficiat.”

Ludi Van Bouwel is voortrekker van het Soteriahuis  Een kleinschalig milieutherapeutisch opvanghuis voor mensen die een eerste psychotische episode doormaken. Een huis dat in verschillende landen in Europa reeds geïmplementeerd werd. Mevrouw Van Bouwel hoopt dit initiatief in België mee uit de grond te stampen.

Via de redactie van Psychosenet België, waar ik werkzaam ben, tracht ik alvast mee ruchtbaarheid te geven aan het project ‘Soteriahuis’.

Ik ben alleszins fan en wens mevrouw Van Bouwel hiermee veel succes.