Op zaterdag 19 oktober 2019 mocht ik in de gezellige Buchbar in Antwerpen mijn boekje voorstellen.

Vooral op instagram kan je in één oogopslag zien waarvoor Buchbar staat en hoe authentiek ze te werk gaan. Je kan in hun gezellige koffiebar boeken kopen die ze zelf gelezen èn gekeurd hebben. Annelies en Niels, de eigenaars delen graag hun boekenkast met iedereen. Zaterdag werd er ge’buch’babbeld over ‘psychische kwetsbaarheid’. Het is een eer dat ik werd uitgenodigd, dat ik de bar eventjes tot mij mocht maken.

De 10 dagen van de Geestelijke Gezondheid liggen weeral achter ons, toch wilde ik dit heet hangijzer warm houden. Het is geen overbodige luxe om opnieuw over ‘psychische kwetsbaarheid’ te praten, het gaat ons allemaal aan. Psychose en psychische kwetsbaarheid werden wel luchtig benaderd op deze intieme, laagdrempelige avond. Er was dus ook plaats voor wat keuvelen en een grapje.

De Buchbar verwelkomde een divers publiek, mensen met een verschillende achtergrond die, als gemeenschappelijke deler, boeken liefhebben. Ik nam eerst een half uur de tijd om mezelf voor te stellen, mijn verhaal te delen…en ‘hoezo’ schreef ik een boekje over mijn Psychose.

Vervolgens gingen we in dialoog over ‘psychotisch zijn’, ‘hulpverlening’ en ‘diagnose’. Er werden stukjes ‘zintuig verzint’ voorgelezen en vragen gesteld.

Het voelde warm aan om samen uit te zoeken hoe we mensen die ‘psychische kwetsbaar’ zijn nu best kunnen benaderen. “Wat moeten we dan wèl zeggen tegen iemand die herstellend is van een psychose?” was één van de vragen. En deze dame vervolgde met…

“Het is zo moeilijk te begrijpen. Ik ben bang om iets verkeerd te zeggen. Ik weet niet hoe ik moet meeleven.”

Hierop kon ik alleen maar antwoorden dat precies deze woorden, de juiste woorden zijn. Als je deze woorden uitspreekt toon je oprecht meeleven, geen medelijden. Zò toon je empathie en het ‘niet-weten’ getuigt van menselijkheid. Tegelijkertijd geef je een stukje regie aan de kwetsbare persoon om naar buiten te komen met zijn of haar enge ervaring. Op die manier volgt er een gelijkwaardig gesprek, zonder vooroordelen en stigma.

Een prachtige manier om mensen in hun kwetsbaarheid te omarmen!

Bedankt Annelies en Niels. Bedankt Buchbar-liefhebbers voor deze fijne avond,

Leen